Palotai Dániel ügyvéd

1994-ben érettségiztem az esztergomi Temesvári Perbál Ferences Gimnáziumban, majd jogi tanulmányaimat a szegedi József Attila Állam- és Jogtudományi Karon, illetve a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán végeztem, diplomát 2000-ben szereztem cum laude minősítéssel. 2001. január hó 01. napjától néhai dr. Mészáros István Sándor (1961-2022) ügyvéd úrnál ügyvédjelölti gyakorlatot folytattam közel három évig, majd 2004. júliusában volt egyetemi évfolyamtársammal, kollégámmal, dr. Gellér Helgával közös ügyvédi irodát alapítottunk Gellér és Palotai Ügyvédi Iroda néven. 2017. január 1-től önállóan folytatom praxisomat. Már ügyvédjelöltként is kifejezetten büntetőügyekkel foglalkoztam. 2006-ban az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Jogi Továbbképző Intézetében gazdasági büntető szakjogász posztgraduális diplomát szereztem.

A 2004-ben indult önálló praxisom nagy részét büntetőügyek teszik ki. A mindennapokban rendszeresen ellátom sértettek és gyanúsítottak büntetőügyekben történő képviseletét a nyomozati szaktól kezdve a büntetőbíróság jogerős ítéletéig. Az elmúlt évek alatt szerzett gyakorlattal, rutinnal és tapasztalattal képviselem ügyfeleimet, hogy jogaik maximálisan érvényesüljenek az eljárásban és mind sértettként, mind pedig vádlottként hátrány ne érje őket. Az elmúlt több, mint 15 évben több száz büntetőügyben képviseltem ügyfeleimet.

2009. óta több sikeres pert zártam le a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság előtt, főleg fogvatartás körülményei miatt. Büntetőjogi praxisom mottója: „Si vis pacem para bellum!”– Ha békét akarsz, készülj a háborúra!”, – ahogyan a régi rómaiak mondták -, mely szerint az ügyek elvállalása és a képviselet folytán minden esetben a lehető legrosszabb verzióra is fel kell készülnünk, hogy az eljárás során ne érhessen minket meglepetés, hiszen „A szép szavak nem igazak, az igaz szavak nem szépek!”, ahogy a több ezer éves kínai közmondás is tartja. Irodám klasszikus büntetőügyeket vállal, tehát gyermek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetőinek képviseletét irodám nem vállalja etikai értékek alapján.

Ügyfeleim képviseletét szükség esetén angol és német nyelven is vállalom büntetőjogi képviselet során, illetve egyéb hatósági eljárások, ügyintézés során, mind pedig a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság előtt folytatandó eljárásban.